Her er de værste trafikanter

Danskerne har talt. Cyklister løber – i øvrigt med stor afstand til de øvrige i trafikken – med titlen som Danmarks værste trafikanter. Det viser den årlige bilundersøgelse blandt 2.000 danskere. Knallertkørere og taxachauffører scorer også lavt i undersøgelsen, mens lastbilchaufførerne får et tiltrængt klap på skulderen som de mest lovlydige i trafikken. Mere gensidig respekt og kontakt blandt trafikanter er en del af løsningen – få konkrete råd til, hvordan du kan bidrage til, at trafikken bliver mere sikker og venlig på de danske veje.

Vi kender det nok alle sammen – måske endda fra os selv. Cyklister, der lige smutter med over et fodgængerfelt, kører mod ensretningen eller glemmer lys på cyklen. Det er adfærd, som sætter spor hos de øvrige trafikanter, uanset om de sidder bag rattet i bilen, er fodgængere eller selv sidder på en jernhest. Det tyder Mercedes-Benz Danmarks årlige bilundersøgelse i hvert fald på. Her har hele 46 procent af danskerne peget på cyklisterne, når de skulle vurdere, hvilken gruppe trafikanter, som er dårligst til at overholde færdselsreglerne. Det skriver Mercedes Benz i en pressemeddelelse.

Knallertkørere og taxachauffører følger efter cyklisterne, som de trafikanter, danskerne mener, opfører sig mindst lovlydigt i trafikken. Specielt i Nordjylland har knallertkørere et dårligt ry, mens taxachaufførerne i Hovedstaden og Region Sjælland skoses for ikke at overholde færdselsloven.

I den anden ende af skalaen bliver både almindelige bilister og ikke mindst lastbilchauffører opfattet som dem, der er bedst til at overholde færdselsreglerne. Netop lastbilchaufførerne har tidligere været udskældte, men undersøgelsens resultater viser, at danskerne over en bred kam i dag opfatter dem som de bedste og mest lovlydige i trafikken.

  • Kom afsted i god tid:Sæt tid af til rejsen, uanset om det er i bil eller på cykel. Har du for travlt, træffer du dumme beslutninger og har mindre overskud til dine medtrafikanter.
  • Kommunikér med dine medtrafikanter:Sørg fx for at få øjenkontakt, når det er nødvendigt.
  • Respektér og tag ekstra hensyn til de bløde trafikanter:Som de mest udsatte i trafikken, er det kun på sin plads, at vi er ekstra opmærksomme på de bløde trafikanter.
  • Fokusér på trafikken: Hold mobilen i handskerummet eller inderlommen, når du er på farten, uanset om du er på cykel eller i bil.
  • Vink, nik og smil,når du holder tilbage eller giver plads til en medtrafikant – og når nogen gør det samme for dig.
  • Husk det gode humør:Gem det dårlige humør væk, når du sætter dig bag rattet eller hopper på cyklen. Det giver overskud i trafikken og gør det mere sikkert for os alle at færdes på vejene.
Hvilken gruppe af trafikanter, mener du, er dårligst til at overholde færdselsreglerne?
Cyklister 46%
Taxachauffører 14%
Knallertkørere 13%
Lastbilchauffører 8%
Almindelige bilister 8%
Gående 6%
Chauffører i varebiler 6%
Om undersøgelsen
Mercedes-Benz har fået gennemført en befolkningsundersøgelse for at undersøge danskernes holdning til trafik og biler. Undersøgelsen baserer sig på 2009 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Userneeds Danmarkspanel i perioden 1. - 12. juni 2018. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

About Author

Kategorier