Rolls Royce Cullinan – det er ikke en SUV

“It looks like an SUV, but we call it a High Bodied Vehicle. Rolls Royce dont do sports,” sagde pressemedarbejderen, da han præsenterede Rolls Royce Cullinan i Den Kongelige Danske Yachtklub på spidsen af Nordhavnen i København. Cullinan er navnet på verdens største diamant og det er samtidig verdens største SUV, der ikke en en SUV.

De stolte traditioner hos Rolls Royce strækker sig helt til bage til begyndelsen af det forrige århhundrede. Og der må have været nogle traditionalister, der har vendt det hvide ud af øjnene ved synet af Cullinan.  For her har vi at gøre med et køretøj, der ikke på nogen måde er diskret. Cullinan er et ekstraordinær køretøj. Karrossen er enorm og giver plads, meget god plads, til fire voksne, der kan finde sig til rette i kabinen, hvor læder og træ i de bedste materialer er på alle flader.

Forude er Spirit of Extasy, den klassiske Rolls Royce-kølerfigur, naturligvis placeret på den enorme køler og den lille stauette forføjer sig ned i kølereren, når bilen slukkes og forhindrer dermed langfingrede typer i et trofæ. Under den lange motorhjelm er 12 cylindre, der yder ikke mindre end 571 hestekræfter og har et drejningsmoment på 850 Nm allerede ved 1.600 omdrejninger i minuttet.

Dørene på Cullinan hængslet sådan, at de forreste er ‘normale’, mens de bagerste døre er ‘selvmordsdøre’. Det gør det nemt at komme ind og ud af bagsædet, hvor der er to sæder med generøs plads og armlæn med køleboks, borde, tv-skærme og selvfølgelig er der også mulighed for at bestille Cullinan med en glasrude mellem forreste og bagerste sæder, så chaufføren ikke kan lytte med, når der bliver samtalt på bagsæderne.

Puristerne besvimer

Blandt de som kan huske Rolls Royce-brandet for at tilhøre aristokratiet og være den foretrukne transportform for kongelige, vil der nok være nogen, der er ved at dåne ved tanken om det, der vel nok er den største nyhed i forbindelse med Cullinans lancering.

Som den første Rolls nogen sinde kan den nemlig fås med …. tadaaa – anhængertræk! Det vil gøre livet mere komfortabelt for rigmænd med hang til store trailere, for med permanet og fuldautomatisk firehjulstræk og en trækevne på krogen på 2.800 kg.

Desværre fik vi ikke lov at prøve Cullinan. Den stod stille på dagen. Men på Bidt Af Biler er vi overbevist om, at køreoplevelsen er smooth.

Rolls-Royce Cullinan

  • 6,75 liters V12, 571 hk.
  • Drejningsmoment på 850 Nm/ved 1.600 omdr.
  • Længde: 5,34 meter
  • Egenvægt 2,7 tons
  • Anhængervægt: 2,7 tons
  • Pris i Danmark: 6-8 mio. kr.

About Author

Kategorier