Kom ind i kampen!

Temperaturerne i uge 27 melder ikke om temperaturer, hvor det er stegende varmt og slet ikke som man kunne ønske sig i sommerferien med regn og blæst i overvejende del af landet. Men ligefrem at køre på vinterdæk, er at tage sorgerne om vinterens komme kraftigt på forskud.

Stigende andel i uge 26

Indtil nu har det været rimeligt varmt, ja faktisk til det ekstreme i perioder, og derfor kan man kun undre sig over, at andelen af personbiler på vinterdæk i uge 26, faktisk er højere end sidste år. Dækimportørforeningen og Rådet for Større Dæksikkerheds sommerdæktælling kan nemlig påvise, at hele 17 procent, svarende til 477.000 biler ikke havde fået skiftet til sommerdæk i den varme tid. Det er en stigning på 77.000 biler i forhold til sidste år. Ligeledes er andelen af biler på helårsdæk steget fra 11 til 13 procent, hvilket er højeste andel nogensinde.

Sommerdæk sætter bundrekord

Og sommerdækkene sætter overraskende i denne seneste opgørelse bundrekord. Aldrig før har andelen af personbiler på sommerdæk i uge 26 været så lav, idet andelen er helt nede på 70 procent. Andelen over de seneste 10 år er dermed faldet fra 85 procent til 70 procent. Man kan så argumentere, at der jo er en stigende andel af biler på helårsdæk, men da disse fortrinsvis er udviklet til at præstere bedst om vinteren, så er det bekymrende tal i forhold til den stigende fokus på miljørigtig kørsel og optimale ydelser.

”Det er en uheldig udvikling, at andelen af biler på vinterdæk i sommerperioden er steget, for den dæktype er absolut ikke det rigtige valg til årstiden, hvilket egentlig også kan siges om helårsdæk, som stadig er et kompromis. Vinterdæk er både sikkerheds- og miljømæssigt en dårlig disposition og tager vi økonomien med i betragtning, så koster det også forbrugerne på pengepungen, både i form af større slid, forøget brændstofforbrug og mindre rækkevidde på elbilen” siger Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed til Bidt Af Biler.

Opgørelsen omhandler 3.787 fysisk kontrollerede biler på 18 offentlige parkeringspladser i øst og vest Danmark i uge 26.

About Author

Kategorier